Gisteren

Gisteren – Antal Adriaanse

Persbericht januari 2015

Door de jaren heen heb ik een aantal liedjes geschreven die om de een of andere reden niet voorbij de demo-fase geraakt zijn. Omdat het niet paste in dan lopende projecten. Omdat ik niet direct wist hoe ik er verder mee moest. Of zoals in het geval van “Jij Hebt Altijd Gelijk”, omdat ik het als “afblijven” had gelabeld.

Ondertussen heb ik zo een aardig archief opgebouwd. Het ene liedje beter dan het andere, de ene opname beter dan de andere, een rammelende gitaar of matig ingezongen vocal, een half geplunderde tekst, getransplanteerde coupletten, etc. Een paar van die liedjes heb ik nu samengebracht op “Gisteren”.

Kleine liedjes. Akoestische gitaar, zang, een paar kleine verfraaiingen, dat volstaat. Ruimte voor de woorden. Ik laat het aan de luisteraar om de lijnen te trekken. De liedjes horen bij elkaar, met “haar” in een belangrijke rol. Ze zal me niet verlaten, maar is inmiddels uit mijn leven verdwenen.

Ik heb van drie van de vier liedjes de originele demo (multitrack) opnames teruggevonden. In december 2014 heb ik die liedjes opnieuw ingezongen, hier en daar extra partijen ingespeeld, gemixt en gemasterd. Van het vierde liedje is de originele mix gebruikt.

Vier liedjes over gisteren. Over afscheid nemen, loslaten, en verder gaan.

Over de liedjes en de opnames:

Ik schreef “Jij Hebt Altijd Gelijk” in 2006. Ik heb alleen de mix die ik toen gemaakt heb; de originele multi-tracks zijn verloren gegaan. Ik had de zang opnieuw willen doen en ik heb ook nog geprobeerd het hele liedje opnieuw op te nemen. Maar het klonk nooit als het origineel, en die tokkel wil niet meer. Misschien ooit nog eens.

“Eb + Vloed” dateert uit diezelfde periode. De tekst verwijst naar een dag en een gesprek. Tegen beter weten in. Toen het liedje eenmaal geschreven was wist ik niet wat ik er muzikaal mee aan moest. Pas acht jaar later realiseerde ik me dat een Moog solo met een strijkje voldoende zou zijn.

“Levenslang” is van na het afscheid. Of ik helemaal eerlijk was? Tja. De originele zangpartij vertoonde iets teveel mankementen, dus die heb ik opnieuw ingezongen. De Moog, de lage strings en de bas zijn ook toegevoegd aan de originele tracks.

“Niemand Weet” is van kort nadat ik haar na lange tijd weer eens gezien had, in het najaar van 2013. Ze verstond me niet meer. Wat me niet echt verbaasde. Een klein liedje.

En verder:

“Gisteren” is een tussendoor-plaat. De liedjes voor de opvolger van mijn ep “Tegels” zijn af. Ze moeten alleen nog goed opgenomen worden. Het probleem is dat ik me momenteel niet in de teksten wil inleven. Ze beschrijven het vastlopen van een relatie. Voor een deel een analogie op de gebeurtenissen van de laatste vijf à tien jaren.

Ik heb inmiddels een paar keer geprobeerd om de boel op gang te krijgen. En uiteindelijk gaat dat ook wel lukken. En schrijven van nieuw werk trouwens ook. In de tussentijd is hier dus “Gisteren”. Misschien dat dit een vervolg krijgt.

Gisteren – Antal Adriaanse
(Tal’s Muziek Fabriek – AAEP54 – Releasedatum: 06/01/2015)

Je kunt de ep streamen bij Spotify en downloaden/kopen via iTunes, Amazon, Google Play, en anderen.

De teksten vind je hier.

contact: info@antaladriaanse.com

Gisteren - Antal Adriaanse (Tal’s Muziek Fabriek - AAEP54)

Gisteren - Antal Adriaanse (Tal’s Muziek Fabriek - AAEP54) Gisteren - Antal Adriaanse (Tal’s Muziek Fabriek - AAEP54) Gisteren - Antal Adriaanse (Tal’s Muziek Fabriek - AAEP54)Gisteren - Antal Adriaanse (Tal’s Muziek Fabriek - AAEP54)