One

One

Na jaren hoofdzakelijk Nederlandstalige teksten geschreven te hebben, rolde er in het voorjaar van 2015 ineens liedjes uit de pen met Engelstalige teksten. Dat was in eerste instantie geen bewuste keuze. Maar soms gaan de dingen zoals ze gaan. En het bleek dat schrijven in het Engels net zo moeilijk is als in het Nederlands, al passen de klanken en uitdrukkingen soms net wat beter bij de muziek. Bovendien kwam ik erachter dat ik meer van mezelf in de Engelstalige teksten kon stoppen dan ik verwacht had.

Uiteindelijk resulteerde dat in een stuk of tien liedjes, waarvan er vier op deze EP staan. Ik heb lang getwijfeld of ik de liedjes zou uitbrengen. Het is moeilijk om ze los te laten. Maar zoals het refrein van “Gone” luidt: “Everything is clearer from a distance” (Alles is duidelijker vanaf een afstand). En die afstand is er nu.

Afstand is ook een thema van deze vier liedjes. Ieder op hun eigen manier beschrijven ze afstand; soms is de afstand onoverbrugbaar, soms benadrukt hij het verlangen, soms brengt de afstand helderheid, soms toont hij juist de weg.

Over liedjes en opnames:

“All I Want” is het meest recente liedje. Ik schreef het in april 2016, na een tijdje geen liedjes geschreven te hebben. Ik had een tijdje weinig zin om diep van binnen te graven, wat voor mij nodig is om een half-acceptabele tekst te kunnen schrijven.

Het idee voor dit liedje ontstond al fingerpickend op de bank. De basis kostte niet veel tijd. Het schrijven van de tekst wel. Ik had een ruwe schets van waar het liedje over zou moeten gaan. De eerste versie was in het Nederlands. Maar dat kreeg ik niet goed werkend. Dus dan in het Engels.

De woorden voor het refrein waren snel gevonden (toegegeven, dat zijn twee regels, en ook nog ‘ns niet de meest originele woorden die ooit in een liedje zijn gebruikt). De rest echter, 16 regels, bleek pittig. Ik heb een notitieboek met snel opgeschreven zinnetjes, uitdrukkingen, kleine gedichtjes, etc.; meestal vrij slechte ideeën. Maar ik vond een paar notities die ik een tijd terug na een lang gesprek had opgeschreven, en die kon ik verwerken in de eerste twee coupletten.

Zoekend naar inspiratie in het werk van een vriendin (ik ben een groot liefhebber van haar schrijfstijl; inspirerend, gepassioneerd, eerlijk), realiseerde ik me dat waar zij over schreef min of meer was waar het liedje om ging. Dus nam ik een paar van haar woorden en verweefde deze met de mijne. Die “gevonden voorwerpen”, de extra lagen, en de kleine wijziging in richting betekenden ook een lichtere aanpak van het muzikale arrangement.

“Just A Day” is zo’n liedje dat zich presenteert, dat je uit de lucht pakt, dat al geschreven lijkt. Zonder dat ik echt van plan was om een liedje te schrijven, was het er ineens. Op een zaterdagmorgen werd ik wakker met een helder beeld van wat een perfecte dag, een perfect leven zou zijn, en met wie ik die wilde beleven. Ik pakte gitaar en pen en papier. En klaar. Alles bij elkaar een paar uur.

Wat je hoort zijn de opnames van die dag, eigenlijk een demo. Ik heb alleen later nog een elektrische piano toegevoegd. Klein en intiem, wat past bij het liedje.

Zo snel en helder het schrijven van “Just A Day” ging, zo moeilijk was het om de definitieve tekst van “Gone” te schrijven. “Gone” begon met de twee regels die het refrein vormen. Een eerste versie van het liedje was poppier, met meer vaart. Zowel het liedje als de tekst gingen me tegenstaan, en dus ben ik opnieuw begonnen, met de twee regels, een melodie hier en daar, en een redelijk idee van hetgeen ik wilde vertellen.

Het schrijven van de tekst heeft me dagen, weken bezig gehouden. Van de 16 regels in de coupletten waren er doorgaans 10 à 12 goed, en 4 à 6 minder of slecht. En na elke verandering verschoof de balans. De uiteindelijke tekst -een combinatie van grofweg drie verhalen- brengt spijt, hoop en veerkracht samen.

Net als “Just A Day” is dit direct na het schrijven opgenomen. Meer een demo dan een volledige versie. Maar het heeft niet meer nodig.

“Lost For Love” is de oudste van de vier. Ik had geen plan toen ik aan het liedje begon. Muzikaal was het een kwestie van volgen wat ik in mijn hoofd hoorde. In het refrein zong ik “lost for love”. Die woorden had ik al een tijdje. Maar ik had wat twijfel of het wel goed Engels was.

Navraag bij Engelstalige vrienden bracht verrassende varianten op wat de betekenis van “lost for love” volgens mij was, waardoor het er alleen maar beter op werd. De rest van de tekst is gebaseerd op een aantal notities die ik gemaakt had. De woorden spreken voor zichzelf, op hun eigen vage wijze.

En verder:

De titel van de EP, “One”, heeft meerdere betekenissen. Eentje is vrij simpel: het is mijn eerste Engelstalige release. Ofwel, de eerste van een aantal. Hoeveel, wanneer en wat weet ik nog niet. Maar er liggen liedjes, ik schrijf, en we zien wel. Andere betekenissen zijn “samen” (wij zijn een), “alleen” en “men”. Gebruik je fantasie.

Het is een digitale release, net als mijn andere releases. Mocht je een cd versie willen, laat het me weten, dan brand ik er eentje voor je.

Download van het boekje met teksten en info hier (pdf, 2,4mb)

One – Antal Adriaanse
(Tal’s Muziek Fabriek – AAEP81 – Releasedatum: 12/09/2016)

Je kunt de EP streamen bij Spotify en downloaden/kopen via iTunes, Amazon, Google Play, en anderen.

 

Voor J.

English? Click here.One - Antal Adriaanse

Nu verkrijgbaar bij:
iTunes
Apple Music
Spotify
Google Play
Amazon


One - Antal Adriaanse antaladriaanse_one_p2_640

antaladriaanse_one_p3_640 antaladriaanse_one_p4_640

All I Want Gone Just A Day Lost For Love